Dobré recepty na pórkovou polévku

15. únor 2015 | Recepty | Polévka | komentáře: 0
pórková polévka


Mezi oblíbené polévky patří určitě i pórková polévka, která patří mezi takovou klasiku. Existuje mnoho receptů, mezi ty nejoblíbenější se řadí krémová pórková polévka se smetanou, dále se sýrem, vajíčkem, žampiony, mrkví atd. Příprava polévky netrvá dlouho, je totiž velmi rychlá.

Pokud použijete správný recept, nemusíte se bát že by vám uškodila při dietě. Pórek patří mezi nízkokalorickou zeleninu.
100 g čerstvého pórku má energii: 175 kJ (41,7 kcal), bílkoviny: 2,25 g, sacharidy: 7,7 g, tuky: 0,3 g, vláknina: 2,7 g.


Dietní pórková polévka bez jíšky

Ingredience:
1 - 2 pórky
3 brambory
zeleninový vývar nebo voda
sůl, pepř na ochucení
kousek másla

Postup:
1. Očištěný pórek nakrájíme na kolečka a ta osmažíme na kousku másla.
2. Poté přidáme nakrájené brambory na kostky a zalijeme vývarem nebo vodou a kořením.
3. Vaříme, dokud brambory nebudou měkké.
4. Polévku můžeme mixérem rozmixovat a podle chuti ji dochutíme.
5. Ještě chvíli provaříme a podáváme.

Tato varianta je vhodná i při bezlepkové dietě, protože polévka je bez mouky.

krt

Krémová pórková polévka

Ingredience:
1 - 2 pórky
3 polévkové lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
1 litr vývaru
300 ml smetany
1 vejce
pepř, sůl
krutony

Postup:
1. Pórek nejprve očistíme a pak nakrájíme na kolečka, která osmažíme na lžíci másla.
2. Osmažená kolečka dáme do jiné mísy.
3. Dále přidáme další máslo, to rozehřejeme, přidáme mouku a připravíme jíšku.
4. K jíšce přihodíme odložený pórek a přimícháme vývar (nejlépe domácí).
5. Vaříme, dokud nebude pór měkký.
6. Pak vmícháme vejce a opět vaříme.
7. Dále ještě přilijeme smetanu, provaříme a dochutíme solí a pepřem.
8. Polévku podáváme s krutony (opraženými kostičkami chleba či pečiva).

Pórkový krém se smetanou

Ingredience:
2 - 3 pórky
4 polévkové lžíce másla
40 g hladké mouky
1 litr vody nebo domácího vývaru
sůl, pepř
200 ml smetany ke šlehání
nasekané bylinky
parmezán
krutony

Postup:
1. Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka. Máslo (2 PL) rozpustíme a na něm osmažíme nakrájený pórek.
2. Pak přilijeme vývar nebo vodu, kterou dochutíme a vaříme, dokud nebude pórek měkký.
3. Dále je nutné připravit jíšku z másla a mouky, kterou přidáme do polévky.
4. Polévku dochutíme solí a pepřem a rozmixujeme mixérem na krém.
5. Do krému přilijeme smetanu a můžeme podávat.
6. Krém ozdobíme bylinkami, parmezánem a krutony.


 



Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.