Arašídy se pyšní vlivem na zdraví i hubnutí
31. 5. 2016 Potravina ZajímavostiArašídy patří mezi oblíbenou pochoutku, kterou si mnozí nedokážou odpustit k vínu, televizi nebo na chleba jako arašídové máslo. Jsou velmi zdravé, hodí se při hubnutí, ale také jsou z nejnebezpečnějších alergenů.
Arašídy nejsou ořechy!
Arašídy jsou často řazeny mezi ořechy, ale jedná se o luštěninu. Rostou na rostlině jménem podzemnice olejná (Arachis hypogaea), jejíž plodem jsou lusky rostoucí do půdy, přičemž v každém lusku je několik semen (arašídy).
Arašídům taktéž říkáme buráky, burské oříšky, buráčky atd.
Co v nich najdeme?
Burské oříšky obsahují vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), vitamín E, minerály (vápník, železo, hořčík, mangan, zinek, fosfor atd.), aminokyseliny, polyfenoly, resveratrol a další látky.
Účinky na zdraví
Tak jako jiné potraviny, tak i arašídy mají vliv na zdraví. Můžeme jmenovat:
- Mají antibakteriální a antioxidační účinky.
- Slouží jako prevence kardiovaskulárních onemocnění.
- Jedná se o prevenci cukrovky.
- Pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi.
- Mají příznivý vliv na nervovou soustavu.
- Působí proti zubnímu kazu.
Nutriční hodnoty
100 g arašídů obsahuje 2 385 kJ (570 kcal), z toho jsou bílkoviny: 25 g, sacharidy: 21 g, tuky: 48 g, vláknina: 9 g.
Glykemický index je jen 25.
Arašídy mají vliv při hubnutí
Při dietě je nutné konzumovat menší množství, protože arašídy jsou hodně kalorické a obsahují velké množství tuků. Dále je nutné si vybírat pouze nesolené arašídy. Arašídy v cukru nebo v polevě jsou taktéž nevhodné.
Výhodou je, že mají nízký glykemický index. Jejich glykemický index je pouze 25. To znamená, že zasytí na dlouhou dobu, čehož se dá využít při hubnutí. Zůstanete delší dobu sytí a nebudete mít chuť na mlsání či další jídlo.
I když jsou arašídy tučné a bohaté na kalorie, jejich zařazení do stravy má pozitivní vliv při hubnutí. To zkoumali i vědci z Harvardu, kteří přišli na to, že buráky skutečně mohou pomoct. Samozřejmostí je střídmá a vyvážená strava.
Pozor na alergii
Arašídy obsahují bílkoviny, které mohou u některých jedinců vyvolat alergii. Jedná se o velice nebezpečný alergen, který může způsobit i smrt. Alergie na arašídy je sice v našich končinách vzácná, ale třeba ve Spojených státech kvůli častému používání arašídového másla je poměrně častá. Při alergii se mohou objevit potíže jako kýchání, kopřivka, svědění v puse, průjem, bolesti břicha, porucha vědomí, kolaps i smrt. V případě anafylaktické reakce pomůže injekce s adrenalinem.
Jedinou prevencí je nekonzumovat potraviny s obsahem arašídů. Mohou se vyskytovat v oplatky, čokolády, kung-pao a dlaší asijské pokrmy, směsi oříšků, arašídové máslo, oříškové pomazánky, cukrovinky, arašídový olej a další potraviny.
Kontaminace alfatoxiny
U buráků je možná kontaminace plísněmi. Jedná se o alfatoxiny, což jsou škodlivé látky, které produkují plísně a jsou karcinogenní. Arašídy se pečlivě kontrolují, zda neobsahují plísně, v opačném případě se musí celá zásilka zlikvidovat. Občas se ale stane, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozorňuje na výrobky, které obsahují plísně.
Konzumujete arašídy nebo se jim vyhýbáte?
Diskuze k článku