logo

Pomelo - výborné exotické a dietní ovoce

Potravina Zajímavosti Ovoce
pomelo

Pomelo je velké kulaté citrusové ovoce, které je kulaté a povrch je zabarvený do žluté nebo zelené barvy. Toto ovoce je charakteristické tím, že má strašně tlustou šlupku, pod kterou se skrývá vitaminový zázrak. Pokud jste pomelo ještě nezkoušeli, vůbec se ho nebojte a vyzkoušejte. Můžete ho sníst syrové, použít v salátech, k masu nebo i udělat z něj marmeládu. Hodí se při hubnutí a dietě.

V obchodech ho nenajdeme po celý rok, ale většinou je v regálech jen část roku. Často je toto exotické ovoce z Číny, kde se ve velkém pěstuje, v menším množstvím se pěstuje i v dalších státech jihovýchodní Asie, odkud pochází, Japonsku nebo USA. V Číně se jedná o znak štěstí a bohatství, proto nesmí chybět na oslavách nového roku. Pomelo, které se dováží z Číny, se trhá ještě nezralé, při téměř dvouměsíčním převozu po moři, se na lodi uzavře do studeného boxu, aby nemohlo dozrát. Až z boxu vyjme a rozváží dál, tak dozrává.

Pomelo se pěstuje na celkem vysokých stromech, které mají trny. Strom doroste až do 15 metrů, na něm se pak sklízejí citrusové plody o váze 1 - 3 kg a průměrem 15 - 25 centimetrů. V obchodech je pak najdeme zabalené v síťce nebo celofánu, aby nevyschly. Právě po koupi je vhodné ovoce ihned zkonzumovat, protože má tendenci k vyschnutí.

Jak vybrat ten správný kus?

V obchodě přesně nejde poznat, zda je pomelo zralé nebo už vysušené. Mělo by být měkké a lehce zabarvené do žluta, ale přesně zjistíte, jestli je zralé až doma po oloupání. Pomelo musí vonět a být šťavnaté, v opačném případě se jedná o starý kus. Navíc, když ho koupíte, měli byste ho urychleně (do tří dnů) sníst, ať se vám doma nevysuší.

Jak se pomelo jí?

Když uvidíte tak velké a neobvyklé ovoce, tak vás určitě napadne otázka, jak by se správně mělo konzumovat. Nejprve pomelo oloupejte, tak jako například pomeranč. Následně jej rozdělte na jednotlivé měsíčky a odstraňte tenkou slupku, která je velmi hořká. Poté můžete dužninu konzumovat. Dužnina by měla být voňavá a šťavnatá, pokud nevoní a je seschlá, je ovoce na vyhození.

Je pomelo zdravé?

Ano, pomelo je velmi zdravé ovoce, protože obsahuje ve velkém vitamin C, v menším množství vitaminy skupiny B, minerály: draslík, železo, vápník, fosfor a zinek. Zrovna zmiňovaný vitamin C pokryje doporučenou denní dávku již ve 100 g dužniny. Navíc je toto ovoce nízkokalorické. Vhodné je také, pokud vás trápí cukrovka, 100 g je jen 1 VJ.

pomelo ovoce

V Číně se navíc pomelo používá na zlepšení trávení, kašel, otoky, na regulaci cholesterolu, po kocovině,...

Pomelo a hubnutí? Je vhodné?

Toto ovoce je vhodné i při hubnutí, protože neobsahuje tuky a má nízkou energetickou hodnotu. Takže, pokud počítáte kalorie, nemusíte se tím moc zatěžovat. Klidně si můžete dát přiměřenou porci i někdy k večeru.
Nutriční hodnoty na 100 g dužniny jsou 159 kJ (38 kcal), z toho bílkoviny: 0,8 g, sacharidy: 9,6 g, tuky: 0 g, vláknina: 1 g.

Recepty pro inspiraci

Ovocný salát s pomelem

Suroviny: různé druhy ovoce
Postup: nakrájejte různé druhy ovoce, zalijte je citronovou šťávou a promíchejte, nechte vychladit.

Marmeláda s pomelem

Suroviny: 900 g dužniny pomela, 500 g želírovacího cukru (2:1), 1/2 sáčku kyseliny citronové
Postup: pomelo nakrájejte a smíchejte s cukrem, nechte směs hodinu odpočinout. Poté ji rozmixujte a dejte vařit. Až marmeláda bude hotová, přidejte kyselinu citronovou a chvíli ještě vařte, poté ji vložte do čistých skleniček a ty otočte dnem vzhůru.

Pomelové kuřecí kousky

Suroviny: kuřecí prsa, sůl, pepř, kari koření, pomelo, mouka, olej
Postup: kuřecí maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete, přidejte trošku kari a osmažte. Poté k masu přidejte na kousky natrhanou dužninu pomela, chvilku smažte, přilijte trošku vody a nato ji zahusťte troškou mouky. Podáváme s brambory.

Cena za pomelo se pohybuje kolem 60 Kč, ale když je sezóna, což je v listopadu a prosinci, cena bývá nižší. Navíc bývá často v akci za mnohem výhodnější cenu.

Máte rádi pomelo? Co s ním připravujete?


Nový komentář do diskuze: