Proč vůbec jíst celozrnné potraviny?

24. únor 2015 | Zdravý styl | Rady | komentáře: 0
celozrnné potraviny


V nabídce obchodů čím dál častěji nacházíme i celozrnnou variantu mnohých výrobků. Můžete si koupit celozrnné těstoviny, rýži, kuskus, mouku či sušenky, přitom nemusíte chodit do specializovaných obchodů se zdravou výživou, ale najdete je již v supermarketech. Víte, že jíst celozrnné potraviny se vyplatí, protože mají mnoho pozitivních účinků?

Nejvhodnější je konzumovat celozrnné potraviny dvakrát až třikrát denně. Ale pokud jste si je zrovna neoblíbili, tak pomůže i střídmější konzumace. Také občasné zařazení do stravy několikrát týdně má své účinky a určitě uděláte alespoň něco pro své zdraví.

Víte, proč byste je měli jíst?

Podívejte se na mnoho výhod, kterými se tyto potraviny honosí. Nejen z těchto důvodů byste se jim neměli vyhýbat.


Obsahují hodně vlákniny

Obsah vlákniny ve stravě je obecně v Česku velmi mizerný, přitom se doporučuje jíst každý den 25 - 35 gramů. Avšak mnozí se nepřiblíží ani polovině tohoto doporučeného množství. Ve stravě převažuje bílá mouka, rýže či těstoviny, které moc vlákniny neobsahují. Zatímco jejich celozrnná varianta jí obsahuje mnohem více. Jíst vlákninu je důležité, protože slouží jako prevence některých nemocí, opravuje zažívání a trávení.

Mají netradiční a zajímavou chuť

Celozrnné verze klasických potravin sice na první pohled nepůsobí moc hezky; přece jen pizza z bílé mouky vypadá lépe než tmavá, bílá rýže lépe než rýže Natural atd. Ale nedejte jen na vzhled a poznejte také novou chuť. Tyto potraviny jsou specifické svou charakteristickou chutí: lehce oříškovou nebo opraženou. Někomu samozřejmě tato chuť může vadit, ale není to pouze otázka zvyku?

Regulují stolici a odstraňují zácpu

Vzhledem k tomu, že obsahují hodně vlákniny, odstraňují zácpu a obecně regulují stolici. Při pravidelném příjmu celozrnných potravin nebudete mít zácpu. Regulují taktéž průjmy, ale nesmí se jich jíst hodně. Pravidelnou stolicí se tak pročisťují střeva, čímž se z nich odstraňují škodlivé látky.

Jsou zdrojem vitamínů a minerálů

V obalových vrstvách zrna (otruby) a klíčku se nacházejí vitamíny a minerální látky ve větším množství než v endospermu. Tyto otruby a klíčky jsou při mletí obilí odstraňovány, aby byla mouka krásně bílá. Obsahují nejvíce cenných látek a do celozrnné mouky jsou zpětně vráceny. Mezi vitamíny, které tam najdeme, patří vitamin E, K, A, vitamíny skupiny B a mezi minerální látky patří železo, hořčík, vápník, fosfor, zinek a další. Dále v nich najdeme fenoly, karotenoidy či lutein.

krt

Mají nízký glykemický index

Mohou se pyšnit tím, že mají nízký glykemický index a to platí stejně i u výrobků, které jsou z nich vyrobeny. Glykemický index značí, za jakou dobu se využije přijatá glukóza a následně se vstřebá do krve. Čím je tato hodnota nižší, tím je surovina pro organismus lepší.

Regulují cukr v krvi

Celozrnné potraviny regulují hladinu cukru v krvi, protože mají obecně nižší glykemický index, který stojí za vyrovnanou hladinu cukru v krvi.

Jsou vhodné při hubnutí

Celozrnné potraviny se hodí při hubnutí, neboť mají nízký glykemický index, zasytí na dlouhou dobu, obsahují mnoho živin a nenastává po nich brzy chuť na sladké.

Prospívají zdraví

Je prokázáno a stejně tak i mnoho studií tomu dosvědčuje, že celozrnné potraviny mají velký vliv na zdraví. Snižují rizika vzniku různých nemocí, pomáhají při léčbě těchto onemocnění: kardiovaskulární a autoimunitní choroby, diabetes, zácpa, ovlivňují některé typy rakoviny, mají pozitivní vliv na imunitní systém atd.

Jíte často celozrnné potraviny?


 



Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.