logo

Proč máte chuť k jídlu, i když jste se zrovna najedli?

Tipy Chuť Zhubněte
pečení jídla

Často máte pocit, že se sotva najíte a už byste potřebovali sníst něco dalšího, protože máte prostě hlad? To se může bez problémů stát, když sníte něco malého po dlouhé době, ale když sníte větší porci, to už normální není. Stejně tak není normální, když máte pořád hlad. Proč se to tak děje a co byste měli změnit?

Jíte málo

Snažíte se zhubnout nebo udržet si váhu, proto dodržujete denní energetický příjem maximálně na 5 000 kJ. Jíte opravdu velice málo. Než si na to tělo zvykne, budete mít velký hlad. Tento energetický příjem je hluboko pod bazálním metabolismem, což znamená, že neslouží ani k pokrytí základních životních funkcí. Místo počítání kalorií raději jezte pravidelně vyváženou stravu.

Nejíte dostatečně často

Ráno rychle sníte něco malého a až do večera hladovíte? Nebo si jako první jídlo dne vezmete až oběd? Je pak celkem očekávané, že máte po celou dobu chuť k jídlu nebo hned po jídle byste si nejraději vzali další. Pravidelné stravování je velice důležité, abyste předešli nárazovému přejídání a dodávali tělu průběžně živiny. Jezte pravidelně a zbavte se velkých chutí, které máte. A je jedno, jestli budete jíst pětkrát nebo třikrát denně. Jde hlavně o pravidelnost.

-

Nemáte dostatek tekutin

I když je to ač k nevíře, tak často platí, že hlad je převlečená žízeň. Tělo na žízeň reaguje chutí k jídlu, protože doufá, že kromě jídla dostane i tekutiny. Před tím, než něco zakousnete, napijte se vody a chvilku vyčkejte. Pravděpodobně ustoupí chutě k jídlu. Pokud obecně máte problémy s pitným režimem, postavte před sebe sklenici vody nebo láhev s vodou.

sladký dort

Jíte jídla chudá na živiny

Jednostranná strava nebo nedostatek živin vede k mlsání. Tělu chybí nejen bílkoviny a tuky (sacharidů má zpravidla dost), ale také vitamíny, minerální látky, enzymy atd. To vše můžete vyřešit pestrou stravou, která dodá tělu plno cenných látek. Neupínejte se jen k určitým potravinám, střídejte je, ať má organismus výživnou stravu a vás jednostranná strava nenudí.

Jíte hlavně sacharidy

Jídla bohatá na sacharidy (těstoviny, pečivo, brambory, sladkosti) sice rychle zasytí, ale po chvíli budete mít zase hlad. To se stává kvůli cukr v krvi, který rychle stoupne a pak klesne. K jídlu je nutné přidat i bílkoviny a tuky. Sladkosti je vhodné co nejvíce omezit, jelikož podporují chuť k jídlu a následné přibírání.


Jste ve stresu

Ten, kdo je častěji ve stresu, častěji hřeší. Ve stresových situacích má větší chuť k jídlu, sahá po sladkých i slaných pamlscích. Jídlo ho dočasně uchlácholí, poté přestane fungovat a opět bude muset sáhnout po dalším jídle. Za toto může hormon kortizol, který podporuje chuť k jídlu. Kromě zvýšené chuti k jídlu se mohou objevit bolesti hlavy, deprese a únava.

Máte nedostatek spánku

Kvůli nedostatku spánku, špatnému spánku nebo špatné spánkové hygieně dochází k nerovnováze hormonů, které ovlivňují hlad. Jedná se o leptin a ghrelin. Sníte mnohem více jídla než obvykle a rovněž budete mít pocit, že jste se pořádně nenajedli. Raději začněte více spát, ať nemáte pořád hlad.