Oblíbené dietní a zdravé pomazánky
30. 7. 2014 Recepty Chuť Pomazánky JídlaPomazánky jsou velice oblíbené, protože jsou rychlé a hodí se na každou příležitost. Není nutné je dělat jen na chlebíčky nebo jednohubky, ale i k normálnímu chodu. Výborné jsou na snídani, svačinu nebo večeři a není nutné se jich ani vzdávat při hubnutí. Jen je vhodnější vyměnit majonézu nebo máslo za něco méně tučnějšího. Vždy si můžete připravit odlehčenou variantu, která je dobrá a přesto dietní.
Místo plnotučného tvarohu sáhněte po polotučném nebo nízkotučném, místo másla je lepší pomazánkové máslo, místo smetany jogurt a místo tučného sýra si dejte 30%. Variant na dietní a zdravé pomazánky je mnoho, stačí si vždy správně vybrat. A pokud nechcete nic nahrazovat, tak jednou za čas tučná pomazánka nikomu neuškodí.
Tvarohová pomazánka
Ingredience:
250 g nízkotučného tvarohu
3 lžíce majonézy
1 lžička hořčice
mletý pepř
mořská sůl
pažitka, jarní cibulka, medvědí česnek,...
Postup:
Pořádně promícháme tvaroh s majonézou a hořčicí. Dále přidáme nakrájenou pažitku nebo cibulku. Podle chuti přidáme mletý pepř a sůl. Promícháme a necháme vychladit.
Vajíčková pomazánka
Ingredience:
250 g nízkotučného tvarohu
1 lžíce hořčice
3 vejce
1 střední cibule
50 g eidamu
mletý pepř
mořská sůl
pažitka na ozdobu
Postup:
Uvaříme vejce natvrdo, oloupeme ho a nakrájíme na kostky. Pro ještě dietnější verzi zahodíme žloutky. Smícháme kostky s tvarohem, hořčicí a nakrájenou cibulí. Poté vmícháme nastrouhaný sýr. Pak ochutíme pepřem a solí a promícháme. Dále dáme vychladit a při podáváni ozdobíme pažitkou.
Česneková pomazánka
Ingredience:
250 g nízkotučného tvarohu
1 lžíce majonézy nebo olivového oleje
100 g eidamu
4 - 6 stroužků česneku
mletý pepř
sůl
Postup:
Tvaroh vyšleháme s majonézou a prolisovaným česnekem, promícháme se strouhaným sýrem a poté dochutíme pepřem a solí. Nakonec dáme pomazánku vychladit.
Celerová pomazánka
Ingredience:
1 menší celer
3 mrkve
100 g lučiny
1 polotučný bílý jogurt
mletý pepř
sůl
1 citron
pažitka
Postup:
Celer oloupeme a nastrouháme, stejně tak postupujeme i s mrkvemi. Utřeme je s jogurtem a lučinou. Dále přidáme pár kapek z citronu, ochutíme pepřem a solí. Můžeme ozdobit i nakrájenou pažitkou a promícháme. Pomazánku necháme vychladit.
Avokádová pomazánka
Ingredience:
1 avokádo
1 citron
lžíce olivového oleje
stroužek česneku
sůl
Postup:
Dužninu vydlabeme lžící z avokáda, tu rozmixujeme nebo pomocí vidličky rozmáčkneme, smícháme se šťávou z citronu, olejem a prolisovaným česnekem. Poté, pokud bude potřeba, pomazánku osolíme. Můžeme dát vychladit a nebo také nemusíme.
Fazolová pomazánka
Ingredience:
80 g fazolí
4 polévkové lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
mletý pepř
sůl
Postup:
Fazole klasickým způsobem s majoránkou uvaříme doměkka. Po vychladnutí z nich slijeme přebytečnou vodu a rozmixujeme je s olejem a česnekem. Následně hmotu ochutíme pepřem a osolíme. Dietní pomazánku na chvíli vložíme do lednice.
Pomazánka z tofu
Ingredience:
1 balení tofu natural
4 lžíce olivového oleje
5 lžíc lahůdkového droždí
2 stroužky česneku
3 - 4 lžíce vody
pažitka
sůl
Postup:
Tofu rozmixujeme s olejem, lahůdkovým droždím, česnekem a vodou. Poté přidáme nakrájenou pažitku a nakonec osolíme. Pomazánku necháme na chvíli vychladit.
Vyzkoušejte rovněž jednu s medvědím česnekem, z červené řepy nebo klasickou tvarohovou.
Kterou zdravou a dietní pomazánku děláte nejraději vy?
Diskuze k článku