logo

Co je granola? Připravte si ji sami doma

Snídaně Recepty Potravina
granola zapečené müsli

V obchodech v sekci s cereáliemi natrefíte na krabice nebo pytlíky s označením granola. Vypadají zajímavě, chutně už na pohled a každého hned napadne, že by si granolu mohl dát k snídani. Co to ale ta granola je a je vůbec zdravá?

Křupavá granola doplněná bílým jogurtem, mlékem nebo podmáslím vytvoří zajímavou snídani, na kterou se budete každé ráno těšit. Když si vyberete variantu, která je zdravá nebo když si ji ukuchtíte, nemusí vás trápit výčitky svědomí, že je sladká nebo kalorická. Jak tu zdravou ale poznáte? Čtěte složení na obalu.

Co je granola?

Granola nebo crunchy müsli je zapečené a křupavé müsli, ve kterém se nacházejí vločky s ořechy, sušeným ovocem, semínky a dalšími přísadami. Na rozdíl od müsli, které je sypané, granola je vždy zapečená, můžeme jí proto rovněž říkat zapečené müsli.

zdravá granola

Granola s ořechy a ovocem

V granole by se neměl nacházet bílý cukr, ale měl by tam být med či jiná zdravá sladidla. Ne všechny granoly, které najdete v obchodech, obsahují zdravá sladidla, proto je nutné číst složení při nákupu. Pozor také dávejte na ztužené tuky, které rovněž nepatří do zdravého jídelníčku.

Většinou pěkné balení, na kterém jsou vyobrazeny zdravé ingredience jako vločky, ořechy, semínka atd., nic neříká o tom, zda je zrovna tato granola zdravá nebo ne. O tom se dozvíte, jakmile si přečtete složení výrobku a jeho energetickou hodnotu. Ztužené tuky a příliš mnoho rafinovaného cukru by pro vás mělo znamenat jediné: nebrat.

-

Co všechno granola obsahuje?

Přísady, které se v granole nacházejí, jsou z hlediska výživy zajímavé. Vločky obsahují hodně vlákniny, sušené ovoce, ořechy a semena zase stopové prvky (železo, hořčík či vápník), vitamíny (např. vitamíny skupiny B) a zdravé tuky (omega-3 nenasycené mastné kyseliny), které jsou pro náš organismus velice důležité. Nevýhodou je, pokud se v granole objeví nezdravé ztužené tuky nebo příliš rafinovaného cukru.

Účinky granoly na zdraví?

Kromě energie granola po dlouhé noci tělu při snídani dodá i cenné látky, které na zdraví působí mnoha účinky a jedná se například o následující účinky (mohou se však lišit složením výrobku):

  • Granola vás zasytí díky vláknině na delší dobu
  • Vločky pomáhají udržet vyrovnanou hladinu cukru v krvi
  • Vláknina pomáhá proti zácpě a reguluje stolici
  • Pomáhá při trávení
  • Zdravé tuky posilují naši imunitu
  • Vitamíny skupiny B chrání nervy a mozek
  • Dodává energii díky složitým sacharidům

Připravte si granolu doma

Domácí granola může být mnohem zdravější než ta z obchodu. Kromě toho, že budete přesně vědět, co do ní dáte, můžete správnou volbou potravin pohlídat, aby byla zdravá. Nebudete do ní přidávat rafinovaný cukr, ztužené tuky a různá další éčka, která najdete v průmyslově vyráběných výrobcích.

granola

Domácí křupavá granola

Co do ní přidat?

Tak jako klasické sypané müsli, tak je i granola velice variabilní. Můžete do ní přidat různé ingredience, které máte rádi a které jsou zároveň zdravé. Můžete si připravit také bezlepkovou variantu, která bude určitě levnější než ta z obchodu.

Základem granoly jsou vločky, kdy můžete použít jeden druh vloček nebo zkombinovat více druhů. Pak tam patří ořechy, semena, ovoce, sladidla i tuk, rovněž všechno můžete kombinovat podle chuti. Vždy záleží pouze na vás, co si do své domácí granoly přidáte.

  • Vločky (ovesné, žitné, špaldové, rýžové, jáhlové, pohankové, amarantové atd.)
  • Ořechy (vlašské ořechy, lískové ořechy, kešu ořechy, mandle, pistácie atd.)
  • Semínka (slunečnicová, sezamová, lněná, dýňová, chia semínka atd.)
  • Sušené ovoce (rozinky, meruňky, švestky, jablka, brusinky atd.)
  • Sladidla (med, rostlinné sirupy, kokosový cukr, stévie atd.)
  • Tuk (kokosový sirup, máslo atd.)
  • Další přísady - kakao, hořká čokoláda, koření, ovocná šťáva, kousky ovoce atd.

Recept na granolu

Ingredience:
200 g ovesných vloček
100 g žitných vloček
75 g nasekaných mandlí
45 g slunečnicových semínek
45 g dýňových semínek
kávová lžička klíčků nebo otrub
špetka mleté skořice
špetka mleté soli
2 lžíce slunečnicového oleje
80 ml javorového sirupu
hrst drobného sušeného ovoce

Postup:
1. Nejdříve předehřejeme troubu na 160° C.
2. Ve větší míse promícháme vločky s mandlemi, semínky, klíčky, skořicí a solí.
3. V malé míse smícháme sirup s olejem.
4. Vločkovou směs promícháme se sirupem a umístíme vše rovnoměrně na plech vyloženým papírem na pečení.
5. Müsli vložíme do trouby na 30 - 40 minut. Občas můžeme promísit, ale ne moc, ať tam jsou spojené velké kusy.
6. Až bude granola hnědá, vyjmeme plech z trouby. Během pečení dáváme pozor, aby se nepřipálila.
7. Studenou granolu promícháme se sušeným ovocem a schováme do uzavíratelné nádoby.

Recept na zapečenou granolu s kokosem a ořechy

Ingredience:
200 g ovesných vloček
40 g kokosových plátků
50 g mandlí
50 g pekanových ořechů
špetka mořské soli
45 ml kokosového oleje
60 ml javorového sirupu

Postup:
1. Nejprve předehřejeme troubu na 160° C.
2. Mandle a pekanové ořechy nasekáme.
3. Ve větší míse smícháme ovesné vločky, kokosové plátky, mandle, ořechy a sůl.
4. Do malého rendlíku přidáme kokosový olej a javorový sirup. Zahříváme 3 minuty při nízké teplotě za stálého míchání, aby se hmota dokonale promíchala a nepřipálila.
5. Sypkou směs polijeme teplým olejem se sirupem a promícháme.
6. Na plech vyložený pečicím papírem rovnoměrně rozprostřeme směs a vložíme plech do vyhřáté trouby.
7. Granolu pečeme asi 30 - 40 minut. Během této dobu směs moc nepromícháváme, aby zůstala pěkně křupavá. Dávejte ale pozor, aby se nepřipálila.
8. Necháme granolu dokonale vychladnout a poté ji schováme do uzavíratelné nádoby.

Paleo granola s ovocem

Ingredience:
150 g mandlí
150 g kešu
100 g lískových ořechů
75 g loupaných pistácií
40 g kokosových plátků
60 g dýňových semínek
60 g slunečnicových semínek
70 g kokosového oleje
70 g medu
špetka mořské soli
špetka skořice
sušené ovoce

Postup:
1. Nejdříve předehřejeme troubu na 150° C.
2. Všechny ořechy nasekáme a promícháme s kokosovými plátky a semínky
3. V rendlíku rozpustíme při mírné teplotě kokosový tuk a med. Přidáme špetku soli a skořice.
4. Sypké suroviny promícháme s rozpuštěnou hmotou a umístíme na plech vyložený pečicím papírem.
5. Pečeme asi 40 minut, co 15 minut směs promícháme.
6. Následně granolu necháme při pokojové teplotě zchladnout a poté smícháme se sušeným ovocem.
7. Uzavřenou nádobu naplníme granolou.