Pohanková kaše s rozinkami a mandlemi

2. prosinec 2013 | Recepty | Snídaně | komentáře: 1
pohanková kaše


Nevíte, co si připravit na snídani? Vyzkoušejte výbornou pohankovou kaši, která vám určitě bude chutnat, pokud máte rádi pohanku. V tomto případě si dejte tuto kaši, ať máte zajímavou obměnu snídaně.

Ingredience:
(4 porce)
200 g pohanky lámanky
500 ml polotučného mléka nebo vody
40 g rozinek
30 g mandlí
trošku soli
javorový sirup nebo med

Postup:
1. Pohanku nasypeme do hrnce, odstraníme nehezké kousky a propláchneme ji vodou (propláchnutí není nutné).
2. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme trošku soli a dáme vařit. Až začne vařit, vaříme nejprve na vyšším stupni, poté snížíme na menší teplotu a vaříme asi 15 - 20 minut.
3. Během vaření kaši hlídáme, aby neutekla a občas promícháme. V případě potřeby přidáme vodu, aby se nepřichytla ke dnu hrnce.
4. Těsně před koncem přidáme do kaše nasekané mandle a rozinky.
5. Kaši dáme do talířů a ozdobíme javorovým sirupem nebo medem. S množstvím to nepřeháníme, dáme tak jednu polévkovou lžíci sirupu. Pokud na štíhlou linii nedbáme, můžeme přidat i máslo.

Energetická hodnota na 1 porci s mlékem: 1 394 kJ (332 kcal), bílkoviny: 11,8 g, sacharidy: 56 g, tuky: 8 g.

Energetická hodnota na 1 porci s vodou: 1 201 kJ (286 kcal), bílkoviny: 5,9 g, sacharidy: 54 g, tuky: 5,5 g.

Co je pohanka?

pohanka

Pohanka je obilnina, která se z Asie rozšířila do celého světa. U nás se začala pěstovat ve 12. století a v 16. století byla považována za nejoblíbenější plodinu. I naše prababičky ji hojně v kuchyni používaly a teď se vrací zpět na pulty obchodů. Prodává se jako loupaná celá a jako lámanka.

Pohanka obsahuje 18 aminokyselin, nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, minerály (zinek, měď, mangan, atd.), vitamíny (B1, B3, B8, E, C) a také rutin. Rutin má pozitivní vliv na cévy, které jsou díky němu pružnější, snižují cholesterol a spekuluje se i o protirakovinných účincích.

Energetická hodnota pohanky na 100 g je 1 331 kJ (317 kcal), bílkoviny: 11,9 g, sacharidy: 65 g a tuky: 2,4 g.

V kuchyni můžeme pohanku využít v mnoha receptech - kaše sladká i slaná, karbanátky, placky, palačinky, pomazánky, polévky, rizoto,... V těchto případech se vaří. Také je možné připravit kaši ze syrové pohanky. Pohanka lámanka se na na dvě hodiny namočí do vody, poté se rozmixuje s ovocem a následně konzumuje. Takto připravenou syrovou kaši si často připravují nejen vitariáni, ale i ti, kteří se zajímají o zdravý styl života.

Připravuje rádi pokrmy s pohankou?



 

Diskuze k článku (celkem 1):




:-)
Ano, připravuji.
Je to velmi jednoduché.
Pohanka má typicky nahořklou chuť.
Proto ji mnozí odmítají.
Pokud ji ale parkrát spaříte, stačí dvakrát,
slijete a opět spaříte,
ztratí svoji hořkost.
Udělám si zeleninový salát, s vařeným vejcem,
tuňákem a teď příjde ona pohanka.
Zamíchám a už si pochutnávám..
Dobrou chuť.
:-)

Bája 16. prosinec 2013 21:44

Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.