logo

Minestrone - recept na italskou polévku

20. 10. 2017 Recepty Polévka
polévka minestrone

Italská polévka, které se říká minestrone, se řadí mezi klasiku, kterou si oblíbili lidi po celém světě. I když nemá žádný originální recept, jelikož se v každé oblasti používají různé suroviny, dále se do ní přidává zelenina podle sezóny a chuti, je vždy výborná.

Do původně zeleninové polévky se někdy přidávají těstoviny nebo rýže (klidně i obě suroviny), někdy fazole či cizrna, pak nesmějí chybět rajčata, cibule, cuketa, mrkev nebo celer. Někteří přisypou na lepší chuť i sýr nebo pancettu, nebo ji vaří v masovém vývaru.

V každém ročním období polévka minestrone chutná jinak. V zimě do ní přidáte hlavně suroviny, které jsou uskladněné, v létě zase vaříte ze zeleniny, která byla právě sklizena. Nejlepší je vybírat ze sezónní zeleniny a nebát se přidat to, co zrovna máte doma.

Recept na polévku minestrone

Ingredience:
1 cibule
1 stroužek česneku
2 mrkve
2 brambory
2 stonky řapíkatého celeru
1 pórek
150 g bílých fazolí den předem namočených nebo plechovka fazolí
500 g rajčat nebo rajčata v plechovce
50 g anglické slaniny nebo pancetty
olivový olej
2 bobkové listy
1/2 kávové lžičky sušeného oregana
1 litr domácího vývaru
5 listů zelí, kapusty nebo čínského zelí
1 cuketa
100 g těstovin
snítka čerstvé bazalky
parmezán
sůl, pepř

Postup:
1. Nejprve dáme vařit předem namočené bílé fazole, ať jsou co nejdřív hotové. Pokud použijeme fazole z plechovky, ušetříme si práci a tento krok přeskočíme.
2. Uvaříme vodu a spaříme omytá rajčata, která po chvíli oloupeme a nakrájíme. Opět můžeme použít konzervovaná rajčata.
3. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme. Rovněž mrkev a brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme.
4. Z řapíkatého celeru a pórku odstraníme konce, opláchneme a nakrájíme.
5. Také slaninu nadrobno nakrájíme.
6. V hrnci rozehřejeme čtyři lžíce olivového oleje, na kterém rychle orestujeme nakrájenou slaninu. Poté k ní přihodíme připravenou cibuli a česnek, po chvilce mrkev, celer a pórek a za pravidelného míchání smažíme.
7. Dále přidáme nakrájené brambory, uvařené fazole a nakrájená rajčata, bobkový list, sušené oregano a vývar. Vaříme asi půl hodiny. Během vaření přilijeme podle potřeby vodu.
8. Mezitím listy zelí opláchneme a nakrouháme, cuketu omyjeme a nakrájíme na kousky.
9. Do polévky přidáme zelí, cuketu a těstoviny. Vaříme asi 8 minut, dokud nebudou těstoviny uvařené na skus.
10. Polévku dokořeníme solí a čerstvě namletým pepřem. Bobkový list vyjmeme.
11. Následně můžeme minestrone servírovat. Každou porci ozdobíme strouhaným sýrem a lístkem bazalky.
12. Podáváme s pečivem nebo chlebem.

Kromě uvedených ingrediencí můžete přidat cokoliv, co máte doma, smíte je libovolně měnit, neboť recept nikdy není přesně daný. Místo fazolí můžete použít čočku nebo cizrnu, místo zelí nebo kapusty růžičkovou kapustu, místo vývaru vodu atd. Stačí jen využít toho, co najdete doma.

Vegetariánská varianta polévky minestrone je naprosto stejná, samozřejmě bez slaniny a vývaru z masa, místo kterého použijte zeleninový vývar. A třeba tempeh nebo jinou náhražku masa.

Polévka minestrone díky kombinaci různých surovin, kterých bývá nejméně 15, chutná výborně. I když na první pohled vypadá, že se jedná o mišmaš, ve skutečnosti se jedná o lahodnou a dietní polévku, která opravdu zasytí.