Výborná dýňová polévka na zahřátí

23. říjen 2013 | Polévka | Recepty | komentáře: 24
dýňová polévka


Nevíte, co byste mohli připravit na podzim z dýně? Vyzkoušejte výbornou polévku z dýně Hokkaido. Je velmi rychlá a chutná. Pokud se použije méně tučnější smetana, plnotučné nebo polotučné mléko, nejedná se vůbec o kalorickou polévku. Pokud hubnout nechcete, klidně použijte i 30% smetanu.

Ingredience:
1 střední dýně Hokaido (cca 800 g)
3 lžíce olivového oleje nebo 2 lžíce másla
2 stroužky česneku
200 ml 12% smetany
0,8 - 1 l zeleninového vývaru
sůl, pepř

Postup:
1. Dýni pořádně omyjeme (pokud chceme, můžeme ji oloupat, ale dýně Hokaido se nemusí loupat) a rozpůlíme na polovinu. Vydlabeme semínka, která můžeme usušit.
2. Dužninu dýně nakrájíme na kostky a rychle je osmažíme na rozpáleném oleji či másle. Poté přilijeme postupně zeleninový vývar, přidáme podle potřeby sůl a vaříme, dokud dýně nebude měkká.
3. Poté necháme trošku zchladnout a tyčovým mixérem polévku rozmixujeme.
4. Do polévky přidáme prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a přidáme smetanu (téměř celou). Chvilku na sporáku polévku prohřejeme a můžeme servírovat.
5. Každou porci ještě ozdobíme lžící smetany a podáváme. Můžeme jíst s pečivem nebo krutony.

Energetická hodnota na jednu porci (bez pečiva): 1 060 kJ (252 kcal), bílkoviny: 5,1 g, sacharidy: 43 g, tuky: 12,5 g.

dýně hokaido

Dýně Hokaido

Dýně Hokaido (Hokkaido, Hokkaidó) je menší dýně nasládlé chuti a oranžové barvy. Dýně je sice menší (váží 0,5 kg až 2 kg), ale skrývá v sobě mnoho vitamínů a minerálních látek (např. vitamíny A, E a C a z minerálů draslík, hořčík či zinek).

Tato dýně je nápomocná při očistě organismu, onemocnění žaludku, sleziny a slinivky. Navíc je dýně vhodná při zácpě, nedostatečné tvorby mateřského mléka, při urologických potížích nebo je možné ji použít i v domácích maskách na pleť a ruce.

Dýně nemá moc kalorií, neobsahuje téměř žádné tuky; 100 g čerstvé dýně Hokaido má energii 281 kJ (67 kcal), z toho je 1,7 g bílkovin, 13,6 sacharidů a 0,5 g tuků. Je tedy, tak jako většina zeleniny, dietní.

Na rozdíl od ostatních dýní se Hokaido nemusí loupat. Stačí ji pořádně umýt, rozpůlit na polovinu a lžící vydlabat semínka, které je možné usušit. Dužnina se pak zpracuje podle toho, co z ní chcete připravit.

Kromě polévky si můžete připravit rizoto, koláč, kompot či buchtu.

Máte rádi tuto dýni nebo preferujete jiné odrůdy?



 

Diskuze k článku (celkem 24):




Hokaido jsem vyzkoušela letos poprvé a můžu říct, že polévku z něj miluju. Zkoušela jsem i z máslové dýně, ale z hokaida mi chutná mnohem víc. Se lžící kysané smetany nemá chybu. Mňam.

Moni 11. listopad 2013 14:31

Letos jsem poprve vyzkousela polevku z Hokaido.Polevka opravdu luxusni.

Kelly 1. prosinec 2013 15:26

Polévka fantastická,můžu vřele doporučit všem milovníkům jídla ze zeleniny......:D

Hanis 12. prosinec 2013 12:48

Poprvé jsem dělala polévku z Hokaido a je prostě výborná:-) doporučuji

Zuzka 17. leden 2014 13:31

Polévka z dýně, nebo pečená dýně plněná masem je vynikající.To nemá chybu.

Ivana 24. leden 2014 22:31

já stále nechápu ,když píšete pečená dýně! jak se dýně peče?děkuji.

Růža 11. květen 2014 18:20

Take jsem slysela o pecene dyni... Pry se nakraji na centimetrove mesicky, okoreni, pokape olejem a pece ve stredne vyhrate troube tusim, ze 40min., ale presny recept najdete na netu... Nekdo dava i syr. Take chci zkusit, pry je vyborna. Jinak polevka je uzasna, kremova. Mela jsem recept, kde se pouziva i bazalka, ale nesmi se ji dat moc, ja to s ni prehnala, a pak jsem ji nemohla rok citit...

jana 27. srpen 2014 11:11

Skvělý recept. Výsledek je výborný i bez zeleninového vývaru. Stačí voda. Doporučuji.

Jiřina 31. srpen 2014 12:43

Moje dýně Hokkaido jsou oranžové,místy zeleně tečkované. Není to nějaká choroba?V této době jsou už jistě zralé.

osenka 2. září 2014 00:04

Hezký večer, barevně může být od zelené přes různé odstíny, pruhy a podobně až po sytě oranžovou. Čím oranžovější, tím má více betakarotenu. Mám jednu na lince, zítra z ní budu dělat polévku, už se těším.

Gerbera 3. září 2014 23:29

Polevka je vyborna , ja sem ji potrela olivovym olejem a upekla, pak rozmiksovala s vyvarem a na taliri ozdobyla na sucho oprazenyma dynovyma seminkama a taky par kapek panenskeho DYNOVEHO oleje - ten je vyborny

Lajda 15. září 2014 14:35

VCERA JSME JI MELI NA VECERI A MOHU POTVRDIT,JE NAPROSTO VYNIKAJICI.

kotelnik 30. září 2014 23:24

Polévku vařím cca 3 roky a trochu jsem ji vylepšila. Na kousíčku másla orestuji kořenovou zeleninu, zaliju vodou a přivedu k varu. Přidám kuřecí prsa (nebo stehna ev.skelet) bez kůže, osolím. Přidám omyté pokrájené hokkaido bez semen (ev.máslovou nebo muškátovou dýni - tyto obě oloupané) , česnek a vařím do měkka. Vyndám maso, zeleninu v polévce rozmixuji,přidám jemně pokrájený pór, ochutím pepřem. Nakonec přidám uvařené pokrájené kuřecí maso a nasekanou petržel.
Chtěla bych vědět, jak je to s energetickou hodnotou dýní resp. hokkaida. Na straně s receptem na polévku je uvedena hodnota 281 kJ, na některé předchozí něco přes 100 kJ, Rozptyl se mě zdá na jednu potravinu dost velký, kde je pravda?

jana2306 10. říjen 2014 12:38

Já ještě přidala kousek zázvoru...polévka vynikající !!!!

květa 20. říjen 2014 16:25

Na polévku jsem použila dýni máslovou i muškátovou. Z obou byla polévka výborná. Já osobně jsem nerozeznala , podle chuti, z které dýně byla vařená.

Jiřina 14. leden 2015 17:58

tato polevka je vyborna dnes jsem ji varila a moc dekuji za tento recept uz ji delam casto.

Libuse 23. únor 2015 12:12

Přidávám do ní trochu tymiánu. ;)

Zuzana 9. květen 2015 09:25

Řekla bych, že tam ten tymián hodí. Určitě vyzkouším, jen co budou dýně.

Jiřina 14. srpen 2015 18:35

ahoj právě to vše studuji určitě to vyzkouším dýní máme vagon

Věrka 29. září 2015 20:31

všem dobrý den dnes sem k obědu uvařila dýni hokaido..... nemám slov luxus musím potvrdit předešlé recenze. Dokonce jí jedl i můj chlap myslel že je to jiná zelenina nejdříve koukal co sem to koupila můžu doporučit i pečenou s česnekem ke grilovanému masu. Děkuju za recept

teqila z kameňáku 7. říjen 2015 12:40

Dnes jsem ji vařil poprvé kdybych ji nevěřil sam nepoznal bych že je z dýňe výborná,rychlá mňam

Massey 18. říjen 2015 11:59

Je mi 62let , ale tak luxusní polevku jsem ještě nejedl, až dnes. Perfektní recept. Příští rok budou na zahradě dyně

pepa55555555 21. srpen 2016 12:28

nemá chybu není co dodat

luboš 24. srpen 2016 18:24

Opravdu je skvéllá dnes jsme ji vařili doma poprvé a partner,který jinak málo jí je pořád u hrnce

Iveta 2. říjen 2016 14:05

Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.