Čím kořenit, pokud chcete zhubnout?
19. 2. 2018 Rady TipyNa hubnutí pomáhá nejen pravidelné cvičení a strava, ale také má na něj vliv i koření, které je běžně ukryté v kořenkách. Víte, které druhy koření byste měli přidat do svého jídelníčku, ať vám to jde rychleji?
Skořice
Skořice je kúra z tropického stromu skořicovník (Cinnamomum), který roste v Asii. Skořice se přidává do různých dezertů a moučníků, ochucuje se s ní i maso. Častěji se používá mletá než celá.
Rovněž má mnoho účinků na zdraví. Má dezinfekční a antibakteriální účinky, snižuje krevní tlak, zmírňuje krvácení, působí proti revmatismu, podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení a pomáhá při nachlazení. Na hubnutí má vliv tím, že zrychluje metabolismus, zlepšuje metabolismus tuků a stabilizuje hladinu cukru v krvi.
Skořici přidejte například do ovesné kaše, k jablkům, moučníkům i masným pokrmům.
Hřebíček
Oblíbený hřebíček (Syzygium aromaticum), který svou aromatickou vůní a štiplavou chutí dochutí sladké i slané pokrmy, je sušené poupě stromu pocházejícího z Moluckých ostrovů. Toto koření je v lidovém léčitelství opět velmi ceněno kvůli mnoha vlastnostem.
Hřebíček podporuje zažívání a tvorbu enzymů potřebných k trávení, zrychluje metabolismus, dále má znecitlivující a dezinfekční účinky, čehož se využívá v mastech, při zánětech nebo při bolestech zubů.
Hřebíček můžete rozmixovat a přidávat do sladkých i slaných pokrmů, můžete si připravit čaj z hřebíčku nebo jej jen žvýkejte. To oceníte třeba při bolestech zubů a dásní nebo k odstranění zápachu z úst.
Zázvor
Zázvor lékařský (Zingiber officinale), resp. jeho oddenek, má žlutou až okrovou barvu s velmi výraznou chutí, kterou oceníme v době nachlazení. To ale není všechno, má antibakteriální a protizánětlivé účinky, je vyhledávaný při nevolnostech, pomáhá snižovat váhu, zrychluje metabolismus, pomáhá při rýmě i viróze.
Můžete si v obchodech koupit sušený zázvor nebo čerstvý v podobě oddenku, který podle potřebné velikosti odlomte. Z čerstvého připravte čaj, naložte si ho nebo strouhaný přidejte k pokrmům. Sušený se hodí k ochucení pokrmů, k připravě čaje se moc nehodí.
Černý kmín
Sice se používáme většinou kmín kořenný (Carum carvi), ale v tomto případě černý kmín neboli černucha setá (Nigella sativa) pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Toto koření se používá hlavně na Balkáně, v Indii nebo Turecku.
Kromě toho, že snižuje hladinu cukru v krvi, podporuje činnost žaludku a střev, pozitivně působí proti plynatosti, pomáhá při horečce, chřipce, astmatu i alergiích.
Vhodné je vypít čaj z černého kmínu, který připravíte zalitím jedné kávové lžičky vroucí vodou. Dále můžete černý kmín přidat k jídlům, do smoothies nebo k masu.
Kurkuma
Kurkuma nebo také indický šafrán pocházející z rostliny kurkumovník dlouhý (Curcuma longa) a jejího oddenku se pěstuje hlavně v Indii a některých státech Asie. Ovlivňuje metabolismus tuků, má protizánětlivé účinky, chlubí se antioxidačními účinky a podporuje mozkové kognitivní funkce.
Do pokrmů přidávejte podle chuti kari koření (to kurkumu obsahuje), ať využijete jejich účinků.