logo

Makrobiotická strava usnadňuje hubnutí a zlepšuje zdraví

Články Zdraví Diety
makrobiotika

Makrobiotika je nejen způsob stravování, ale i životní styl, který vychází z taoistického učení jin a jang. Makrobiotická strava je specifická tím, že jsou některé potraviny povoleny a některé zakázány, omezuje se i množství tekutin nebo se doporučuje důkladné rozžvýkání stravy. Podívejte se, co všechno je pro makrobiotiku důležité a čím vším se vyznačuje.

Makrobiotika je založena na vyrovnání energie jin a jang, kterou můžete mít v rovnováze nejen konzumací správných potravin, ale také dalšími principy. Pokud jsou energie jin a jang vyrovnány, můžete být podle této filozofie v harmonii vyrovnán i fyzický a psychický stav.

Co to je makrobiotika?

Makrobiotika, jejíž název vznikl z českého makrós (velký) a bios (život) je životní styl, který vychází z čínské filosofie jin a jang. Ačkoliv vychází z čínského učení a v Číně se dodržovala stovky let, zpopularizoval ji v Evropě až japonský filosof George Ohsawa.

V rovnováze má být podle makrobiotiky nejen strava, ale i stres, aktivita, podnebí atd. Toto vše se projeví na zdraví, dlouhověkosti a životní síle.

Kromě stravy se klade důraz na meditaci, dechová cvičení, pohyb a také na duchovní zdraví. Při praktikování všech těchto prvků se makrobiotika projeví v celé síle a dokáže dělat doslova zázraky. Porozumíte svému tělu, potřebám i emocím.

Jaký je její princip?

Hlavní princip makrobiotiky je, aby se jin a jang udržovaly v rovnováze. Pokud jsou tyto energie v rovnováze, tak i člověk po psychické a fyzické stránce je v rovnováze. Do energie patří i stravování a potraviny, které mají na člověka významný vliv. Důležité je žít v souladu s přírodou a dodržovat energie. Celý její princip je pouze v tom, aby věci byly v rovnováze.


Důležitý je makrobiotický talíř

Makrobiotický talíř je specifický tím, že z největší části obsahuje obiloviny (50 %), upravenou zeleninu (30 %) - včetně kvašené zeleniny - pickles, luštěniny (včetně výrobků ze sóji - tofu, tempeh) (15 %), polévky (5 %), mořské řasy a kondiment (pikantní třešnička na závěr). Nutné je rovněž dbát na roční období - na jaře se omezuje maso, v létě se preferuje čerstvé ovoce a zelenina, v zimě maso a ostré koření.

makrobiotika jídlo

Potraviny byste si měli vybírat podle toho, zda jsou jin, jang a ty doplňují neutrální potraviny. Převažovat by měly neutrální potraviny, které byste měli kombinovat s jin a jang potravinami. Makrobiotická strava vypadá složitě, ale to je tak pouze ze začátku.

Neutrální potraviny

Potraviny, které se mohou konzumovat bez omezení, jsou obiloviny (špalda, pšenice, quinoa, polenta, bulgur aj.), luštěniny (cizrna, fazole, čočka, sójové boby), zelenina a semena.

Potraviny jin

Mezi potraviny jin s mírnou energií, která osvěžuje, se řadí: ovoce, tvaroh, nízkotučný sýr, kefír, sója, ořechy, oleje, ovocné čaje, bílé víno atd.
Potraviny jin s extrémní energií, která ochlazuje, jsou: cukr, káva, černý čaj, alkohol, exotické ovoce, čokoláda, zmrzlina atd.

Potraviny jang

K potravinám jang s mírnou energií, která příznivě zahřívá tělo, patří: ryby, tučné sýry, cibule, česnek, polévky, sušené ovoce, dýně atd.
Mezi potraviny jang s extrémní energií, která těla nepříznivě zahřívá tělo, patří: červené maso, zvěřina, drůbeží maso, vejce, uzeniny, smažené a pečené pokrmy atd.

Jídelníček se skládá ze snídaně, obědu i večeře. Nechybí v něm ani různé zdravé dobroty nebo i vánoční cukroví. Bylo vydáno mnoho knih, ve kterých najdete inspiraci na jídelníčky, rady, jak vařit nebo je k dispozici rovněž kuchařka s recepty. Stačí si jen vybrat. Navíc i na internetu se nachází mnoho receptů právě na makrobiotické jídlo.


Jak s ní začít?

Pokud chcete začít s makrobiotikou, pamatujte na to, že přechod z klasické stravy by měl být postupný, ať to není pro tělo šok. Dodržujte například následující kroky, každý krok byste měli dodržovat několik dní až týdnů, než si na nový způsob stravování zvyknete.

Omezte potraviny z konzerv, polotovary a exotické ovoce.
Ovoce a zeleninu si vybírejte chemicky neošetřené.
Do stravy přidávejte luštěniny.
Zařaďte do stravy kvašenou zeleninu.
Omezte sladkosti, bílou mouku a mléko.
Přidávejte k pokrmům kvalitní sojovou omáčku.
Omezte konzumaci masa a živočišných tuků.
Solte pouze mořskou solí.
Pijte jen, když máte žízeň.
Každé sousto pořádně rozžvýkejte - doporučuje se žvýkat 40x.
Cvičte, meditujte a zklidněte mysl.
Naučte se základní principy makrobiotiky a potraviny vhodně kombinujte.

makrobiotická strava

Výhody a nevýhody

Jako hlavní výhoda makrobiotiky je brán fakt, že organismus bude zdravý po fyzické a psychické stránce. Špatné potraviny se nezakazují, ale pouze omezují nebo se musí vhodně doplnit těmi vhodnými, aby vznikla rovnováha.
Každý směr má rovněž i nevýhody, mezi které se mohou řadit nepochopení blízkých, omezený sortiment v obchodech (např. chybějící pickles a další potraviny speciálně vhodné pro makrobiotiky), chybějící restaurace, jednostranná strava atd.

Hubnutí pomocí makrobiotiky

Při přechodu na stravu, která respektuje zásady a principy jin a jang, se dostane tělo do rovnováhy. To kromě upravení zdravotního stavu znamená i snížení váhy. Dlouholetí makrobiotici s váhou problémy nemají a po přestupu na tento životní styl se váha postupně upraví sama. Otázkou je, po jaké době k tomu nastane. Žádná speciální dieta by se u ní neměla držet, stačí jen využít toho, co nabízí makrobiotika.

Máte zkušenosti s makrobiotikou? Pochlubte se do diskuze.




Diskuze k článku


zkoušela jsem a jak ráda jsem se vrátila k normálnímu jídlu.
janina, 14. 2. 2017 21:22
Makrobiotika jako životní styl pro maminku s dětmi, která jim chce dát to nejlepší je v mnoha ohledech ideální. Je pouze potřeba nepodlehnout fanatismu a udržet si zdravý rozum. Jedná se v podstatě o přirozenou stravu, to co jedli naši předci před průmyslovou revolucí. Protože celý systém vymysleli a dále rozvinuli Japonci žijící v západním světě, vychází z japonského stravovacího systému a užívá některá japonská specifika. Ta objektivně výrazně kvalitativně doplňují západní stravovací návyky. Například fermentovaná sojová pasta Miso, doslova přeplněná kvalitními enzymy. Kvašená syrová zelenina pickles a mořské řasy. Výrazně omezuje užívání bílého cukru, bílé pšeničné mouky a vylučuje uzeniny konzervované draselnou solí, která je opravdu pro organismus jed. Tyto potraviny ostatně naši předci v osmnáctém století a dříve k dispozici neměli. Z hlediska krevních skupin je makrobiotika, tak jak je prezentována, ideální stravou pro osoby se skupinou A. Pro ostatní krevní skupiny je třeba ji upravit a přidat pro 0 maso velkých zvířat (ideálně svobodných), pro skupinu B a AB i mléčné výrobky. Já osobně jsem studovala MB v roce 1993 na Kushi institutu v Amstrodamu, vychovala jsem 4 děti, všichni prožili zdravé a úspěšné dětství, s lehkostí vystudovali VŠ a s radostí žijí své životy.
Lépe žít, 19. 2. 2017 11:00