Protizánětlivá dieta snižuje zánětlivost v těle
17. 12. 2012 Zdravotní diety Diety Zdravý stylProtizánětlivá dieta je spíše než dietou zdravým způsobem stravování, díky kterému můžete udržet na uzdě své zánětlivé onemocnění nebo předejít vzniku různých zánětlivých onemocnění. Týká se to nejen neurodegenerativních onemocnění (Alzheimerova a Parkinsonova choroba, roztroušená skleróza,...) a zánětlivých onemocnění, ale i rakoviny.
Protizánětlivá dieta je založena na principu omezení konzumace potravin, které podporují záněty. Když se nebudou stravou podporovat záněty a aktivovat imunitní systém, je možné zůstat delší dobu bez problémů. Vyhýbejte se nevhodným potravinám a naopak jezte jen vhodné potraviny.
Protizánětlivé potraviny
- ovoce a zelenina - jejich spotřebu neomezujte, čím čerstvější, tím lepší. Volte domácí nebo bio produkci. Zelenina z Egypta nebo Maroka neobsahuje tolik antioxidantů jako česká kvůli brzké sklizni, která je ještě nedozrálá, nezapomeňte na avokádo, petržel či česnek,
- ryby - tučné ryby (losos, sardinky, makrela, tuňák,...) obsahují omega-3 mastné kyseliny. Nevyhýbejte se ani domácím rybám, ale omezte uzené ryby,
- celozrnné potraviny - celozrnná rýže, mouka, těstoviny, chleba jsou zdravější variantou těch klasických, protože obsahují více vitamínů a vlákniny,
- luštěniny a obiloviny - nezapomínejte na pravidelnou konzumaci luštěnin a obilovin,
- ořechy a semínka - obsahují vitamíny, minerály a zdravé tuky,
- koření - skořice, zázvor, kurkuma,...
- bylinky - zařazujte do jídla bylinky, jsou protizánětlivé a díky nim nebudete muset jídla tolik solit,
- oleje - olivový, avokádový, konopný či lněný olej jsou výbornou variantou díky obsahu vitamínů a omega-3 mastných kyselin,
- kysané mléčné výrobky a jogurty - pokud mléčné výrobky můžete, zvolte občas raději kysané mléčné výrobky, jogurty nebo tvrdé sýry,
- sója - pokud vám nedělá problém, občas ji zařaďte do jídelníčku,
- vejce - žloutek obsahuje vitamín D a malé množství omega-3 mastných kyselin, proto si ho občas dejte,
- zelený čaj - má mnoho účinků i na zánětlivá onemocnění,
- červené víno - kvalitní víno obsahuje flavonoidy, antokyany, resveratrol, vitamín E a minerální látky. Obecně má červené víno velmi pozitivní účinky na zdraví.
Podívejte se na další protizánětlivé potraviny.
Jaké potraviny jsou nevhodné?
- cukr - cukr včetně moučníků, sladkostí nebo dezertů,
- mouka včetně všech výrobků z bílé mouky,
- mléko - podporuje záněty a mnoho lidem mléko vadí, aniž si to uvědomují,
- sůl - nutné je solit s rozumem, ještě lepší je mírné omezení solení,
- polotovary - jsou absolutně nevhodné i při normálním stravování,
- alkohol
- tučná a smažená jídla - smažení není vhodná příprava kvůli častému přepalování tuků a tučná jídla (včetně tučného masa) jsou taktéž nevhodná,
- sladké nápoje - zapomeňte na nápoje typu Coca-Cola, Tonic včetně light verze,
- ztužené tuky včetně margarínů - nejedná se o vhodné potraviny, raději si vezměte občas trošku másla nebo sádla,
- sladidla - vyhýbejte se jim, protože nejsou pro tělo přirozené.
Dále je nutné omezit všechny potraviny, na které máte alergii či intoleranci, protože se jejich konzumací zbytečně zatěžuje imunitní systém.
S protizánětlivou dietou se nepojí pouze zásady správného stravování s velkým množstvím zeleniny a ryb, ale také je nutné připojit dobrou náladu, dostatečný spánek, sportování a samozřejmě se nesmíte stresovat. Ke stravování můžete připojit i doplňky stravy (Omega 3, rybí olej,...).
Dále je nutné jíst v klidu, jíst pravidelně a pít dostatek neslazených tekutin (alespoň 2 litry denně). Pokud vás někdy přepadne chuť na sladké, vezměte si kousek čokolády s vysokým procentem kakaa, který vám neuškodí.
Pokud se rozhodnete dodržovat protizánětlivou dietu, tak vězte, že se jedná o způsob stravování, který byste měli dodržovat celý život.