Jste to, co jíte - recepty z pořadu
29. 4. 2011 Jste to, co jíteLíbí se vám recepty, které se vaří v pořadu Jste to, co jíte? Tady naleznete řadu receptů, které tam účastníci vařili.
Podívejte se na více informací o pořadu Jste to, co jíte a jejich jednotlivé díly.
Muffiny podle Roberta
Ingredience: 60 g + 60 g vloček, 1/2 prášku do pečiva, 60 g třtinového cukru, 60 g másla, 1 jablko, 150 g bílého jogurtu, kůra z citronu, 1 bílek
Postup: 60 g vloček pomeleme, přidáme vločky, prášek do pečiva, dále přidáme máslo utřené s cukrem, nastrouhané jablko, bílý jogurt a trošku nastrouhané kůry z citronu. Pořádně promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh. Pečeme 20 minut ve vymazané formě na muffiny na 180°C.
Muffiny podle Kateřiny
Ingredience: 60 g vloček, 60 g mouky, 1/2 prášku do pečiva, 4 žloutky, 60 g vlašských ořechů, 2 menší jablka, 60 g cukru, 1 KL kakaa, sníh ze 4 bílků
Postup: Smícháme vločky s moukou, práškem do pečiva, žloutky, nasekanými ořechy, nastrouhanými jablky, cukrem a kakaem. Po promíchání vmícháme tuhý sníh. Pečeme ve formě na muffiny 25 minut při stejné teplotě.
Zdravý smažený sýr
Ingredience: sýr (20%), mléko, celozrnné pečivo, vejce, koření, brambory, zelenina, tatarka
Postup: Brambory připravíme v páře.
Sýr namočíme na minutu do mléka. Dále sýr ponoříme do rozšlehaného vajíčka a obalíme ve strouhance z celozrnného pečiva.
Sýr pečeme v multifunkční troubě. Podáváme s brambory, zeleninou a troškou tatarky.
Mořské plody se Štíhlými nudlemi
Ingredience: Štíhlé nudle, papriky, žampiony, cuketa, krevety, mušle, kalamáry, rajčata, pepř, sůl, česnek, olivový olej
Postup: Nakrájíme zeleninu, kterou osmažíme na kapce olivového oleje. Necháme ji vychladnout, zakápneme olejem a přidáme nakrájený česnek. Dáme na chvíli do lednice.
Na rozpáleném oleji osmažíme mořské plody s nakrájeným česnekem, bílé víno, nakrájená rajčata a uvařené těstoviny. Promícháme a chvíli prohřejeme.
Mořské plody podáváme s těstovinami a zeleninou.
Štíhlé nudle (těstoviny od firmy Svoboda - výroba domácích knedlíků s.r.o.) koupíte ve zdravé výživě nebo v supermarketech (např. Billa).
Jelení ragú
Ingredience: jelení plec, mrkev, cibule, řapíkatý celer, červené víno, drcená rajčata, bobkový list, tymián, olivový olej, máslo, pepř, sůl
Postup: Maso pořádně odblaníme, které osolíme a opepříme, zeleninu nakrájíme.
Osmažíme nakrájenou zeleninu i s bylinkami. Maso osmažíme na oleji v druhém hrnci, přilijeme červené víno a necháme trošku odpařit. Přidáme drcená rajčata a zeleninu s bylinkami. Dusíme asi 90 minut.
Jako přílohu zvolíme celozrnný chléb, který připravíme jako topinky. Jelení ragú podáváme s topinkami.
Tatarák z tuňáka
Ingredience: plátek čerstvého tuňáka, šalotka, sůl, pepř, olivový olej, limetka, okurková šťáva (s cukrem, solí, octem a želatinou), knäckerbrot
Postup: Tuňáka nakrájíme na kostky, přidáme nakrájenou šalotku, sůl, pepř a olivový olej. Promícháme.
Tatarák z tuňáka ozdobíme kostkami z okurkové šťávy, podáváme s čerstvou zeleninou a knäckerbrotem. Mrkněte i na tatarák z hovězího masa.
Svatý Petr s brambory a zeleninou
Ingredience: pilobřich ostnitý (Svatý Petr), přepuštěné máslo, bylinky, kapary, šalotka, bílé víno, rajčata, brambory, mrkev, chřest
Postup: Rybu vykostíme a nakrájíme na plátky a osmažíme ji na přepuštěném másle s bylinkami (šalvěj, rozmarýn,...). Osmažíme a plátky vyndáme.
Do stejné pánve přidáme kapary, šalotku, rybí vývar, bíle víno a rajčata a připravíme omáčku. Dále přidáme osmažené plátky ryby. Pečeme chvíli v troubě. Podáváme s brambory, chřestem a mrkví prohřátou na přepuštěném másle.
Telecí steak s lanýži, pyré z černého kořene a bramborovými noky
Ingredience: černý kořen, máslo, sůl, mangold, olivový olej, česnek, brzlík, telecí panenka, brambory, vejce, rezistentní škrob, lanýže
Postup: Oloupaný a nakrájený černý kořen vaříme necelých deset minut, pak jej scedíme, přidáme máslo, sůl a rozmixujeme ho. Následně ho přepasírujeme přes sítko.
Mangold nakrájíme a spaříme. Poté jej propláchneme studenou vodou.
V olivovém oleji necháme louhovat nakrájený česnek, pak přidáme mangold a chvíli smažíme.
Bramborové knedlíky připravíme tak, že neoloupané brambory uvaříme, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme. Dále je smícháme s vejcem a rezistentním škrobem. Dáme je do vroucí vody a vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Můžeme je lehce osmažit.
Brzlík a telecí panenku nakrájíme a osmažíme.
Telecí panenku podáváme s brzlíkem, pyré a bramborovými noky. Vše ozdobíme nakrájenými lanýži.
Kachní prsa s dýňovým pyré a dýňovou polévkou
Ingredience: bezlepkové těstoviny, dýně, růžičková kapusta, kachní prsa, 1 brambora, máslo, česnek, cibule, tymián, olivový olej, parmazán, červená řepa, kuřecí vývar
Postup: Těstoviny uvaříme.
Dýni upečeme, oloupeme a nakrájíme. Na másle osmažíme nakrájený česnek a cibuli.
Následně dýni dáme do hrnce k máslu, přidáme nakrájenou syrovou bramboru (syrovou) a zalijeme kuřecím vývarem. Až bude vše měkké, tak rozmixujeme na jemné pyré.
Kapustu rozebereme na lístečky a spaříme je ve vodě. Poté lístečky lehce osmažíme na olivovém oleji s česnekem a parmazánem.
Prsa odblaníme a nakrájíme. Kachní prsa osmažíme na pánvi bez tuku a přidáme tymián.
Kachní prsa podáváme s dýňovým pyré, růžičkovou kapustou a těstovinami.
Dýňová polévka - zbytek pyré zalijeme kuřecím vývarem a necháme projít varem, přidáme sůl, pepř, dýňová semínka a olivový olej (smetanu) na zjemnění. Polévku ozdobíme pečenou červenou řepou.
Vepřové řízky pečené v troubě a šťouchané brambory
Ingredience: lipové vepřové maso, sůl, pepř, vejce, strouhanka z celozrnného pečiva, brambory, olivový olej, jarní cibulka
Postup: vepřové maso nakrájíme na plátky, naklepeme, opepříme, osolíme, obalíme ve vajíčku a ve strouhance z celozrnného pečiva. Pečeme v troubě (funkce crisp).
Brambory upečeme v páře, rozšťoucháme, přidáme sůl, olivový olej a jarní cibulku.
Steak s avokádovým dipem a čočkou
Ingredience: černá čočka, cibule, olej, rajčata, zázvor, avokádo, olivový olej, citronová šťáva, chilli paprička, sůl, roštěná nebo svíčková, pepř
Postup: Černou čočku uvaříme a scedíme, osmažíme ji na oleji s cibulí, přidáme nakrájená rajčata a trošku nakrájeného zázvoru.
Avokádový dip: avokádo rozmixujeme, přidáme lžičku olivového oleje a citronové šťávy. Nakonec přidáme nasekanou chilli papričku a špetkou soli.
Maso nakrájíme (steak 4 cm), opepříme a pečeme chvíli z obou stran. Hotové maso nakrájíme na plátky a podáváme s dipem a čočkou.
Ratatouille s kuřecím a těstovinami
Ingredience: cibule, lilek, cuketa, paprika, kuřecí prsa, celozrnné těstoviny, pepř, sůl, tymián, olivový olej.
Postup: Zeleninu nakrájíme na kostičky, přidáme tymián, špetku soli a osmažíme na lžíci oleje.
Kuřecí maso nakrájíme na plátky, potřeme olivovým olejem, opepříme a osolíme. Ugrilujeme.
Kuřecí podáváme se zeleninou a těstovinami.
Dietní koprová omáčka s vejcem a šťouchanými brambory
Ingredience: čerstvý kopr, sůl, ocet, cukr, máslo, mouka, mléko, brambory, cibule, vejce
Postup: Kopr nakrájíme a uvaříme se solí, octem a cukrem. Připravíme si bešamel: máslo rozpustíme, přidáme mouku a mléko. Dále k tomu přidáme kopr i s troškou vývaru. Povaříme.
Omáčku našleháme, můžeme použít sifón nebo šlehač.
Osmažíme cibuli, kterou přidáme k uvařeným bramborám a rozšťoucháme brambory s máslem.
Uvaříme vejce natvrdo.
Koprovku podáváme s brambory a vejci.
Zdravý bramborový salát s ančovičkami
Ingredience: brambory, vinný ocet, petrželka, kapary, černé olivy, česnek, ančovičky, olivový olej
Postup: Brambory uvaříme v páře a oloupeme, česnek a olivy nakrájíme. Poté smícháme nakrájené brambory s česnekem a olivami, přidáme kapary, ančovičky bez oleje, vinný ocet dle chuti a olivový olej. Nakonec salát ozdobíme petrželkou.
Zdravá svíčková s celozrnným knedlíkem
Ingredience: hovězí svíčková, mrkev, celer, petržel, cibuli, slanina, sůl, nové koření, celý pepř, bobkový list, bílé víno, olej, hnědý cukr, bílý jogurt (ne nízkotučný).
Postup: Maso prošpikujeme slaninou a osmažíme. Zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostky. Osmažíme ji pánvi i s kořením. K tomu přilijeme víno a chvíli vaříme.
Poté přidáme zeleninu k masu, výpeček a trošku vody. Po zchladnutí vložíme na noc do lednice.
Na druhý den pečeme v troubě 2 hodiny při teplotě 80°C. Vyndáme maso a rozmixujeme zeleninu. Přidáme bílý jogurt a lžičku cukru do omáčky.
Celozrnné knedlíky
Ingredience: 6 celozrnných rohlíků, 2 vejce, petrželku, muškátový ořech, 50 ml plnotučného mléka, 12 g rezistentního škrobu, sůl
Postup: Nakrájíme rohlíky, které zalijeme mlékem. Dále přidáme škrob, žloutky, nakrájenou petrželku, sůl, nastrouhaný oříšek a sníh z bílků. Vše smícháme a vytvoříme koule.
Knedlíky vaříme v páře okolo deseti minut.
Svíčkovou podáváme s omáčkou a knedlíky.
Zavařený guláš
Ingredience: 4 cibule, olej, 1 kg hovězího masa, mletá červená paprika, čerstvá paprika, rajčata, česnek, sůl, pepř, mletá chilli paprika.
Postup: Nakrájíme cibuli, kterou osmažíme oleji, přidáme nakrájené hovězí a osmahneme. Přidáme špetku papriky, nakrájenou papriku, rajčata a česnek. Zalijeme vodou a dusíme doměkka. Poté přidáme pepř, sůl a mletou chilli papriku. Chvíli ještě povaříme.
Nalijeme do suchých a čistých zavařovacích sklenic, poté je uzavřeme. Vložíme do pekáčku s vodou a 60 minut sterilujeme při 120°C v troubě. Po zchladnutí vložíme do lednice. Jíme s čerstvou přílohou.
Dietní francouzské brambory
Ingredience: lilek, cuketu, rajčata, bazalka, brambory, kuřecí maso, máslo, česnek, parmazán, sůl, pepř
Postup: Nakrájíme lilek a cuketu na silnější plátky. Osolíme je a za půl hodiny otřeme vypocenou vodu. Na pánvi je opražíme (bez tuku).
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Přidáme k nim nakrájenou čerstvou bazalku.
Brambory upečeme ve slupce (bez tuku). Po vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na plátky.
Kuřecí maso nakrájíme, okořeníme a grilujeme.
Formu vymažeme máslem, posypeme nakrájeným česnekem, vložíme plátky brambory, cukety, lilku, kuřecího a rajčat, a ukončíme to plátky brambor. Posypeme parmazánem, přidáme kuřecí kousky, rajčata a opět posypeme sýrem. Zapékáme 15 minut ve vyhřáté troubě na 180°C.
Rajčatová salsa
Na olivovém oleji osmažíme nakrájený česnek, přidáme cibuli a nakrájená spařená rajčata s bazalkou. Chvíli smažíme za stálého míchání.
Podáváme zapečené brambory se salsou a zakápneme olivovým olejem.
Domácí šunka
Ingredience: 1 kg libového masa (vepřová kýta nebo kuřecí nebo krůtí prsa), 20 g soli, pepř, koření dle chuti, kávová lžička medu, 100 ml vody.
Postup: Nakrájíme na kostky maso. Přidáme sůl, pepř, med a vodu. Vše rukou pořádně promícháme a necháme maso odležet v lednici dva dny. Občas promícháme.
Poté maso dáme do šunkovaru nebo střívka na tlačenku a pořádně ho stlačíme (musíme i průběžně). Vkládáme do ohřáté vody asi na 80°C, tuto teplotu se snažíme udržovat. Vaříme asi hodinu.
Po vychladnutí můžeme šunku konzumovat. Můžeme použít i maso kuřecí nebo krůtí.
Tatarák z kapra
Ingredience: kapr, limetka, jarní cibulka, kopr, ředkvička, salátová okurka, sůl, pepř a olivový olej.
Postup: Maso z kapra nadrobno nakrájíme. Musí být bez kostí. Nakrájíme cibulku, ředkvičku, kopr a okurku. Smícháme s masem a přidáme lžíci olivového oleje a šťávu z limetky. Trošku osolíme a opepříme.
Dáme na 15 minut odpočinout do lednice.
K tataráku podáváme topinky osmažené bez oleje.
Žemlovka
Ingredience: 3 celozrnné rohlíky, 2 malá jablka, skořice, 20 g rozinek, 100 g tvarohu, 5 g sušené stévie (přírodní sladidlo), 200 ml polotučného mléka, 1 bílek.
Postup: Rohlíky nakrájíme na silnější kolečka, která namočíme do mléka smíchaného se stévií. Tvaroh smícháme se špetkou stévie a rozinkami. Jablka nakrájíme nebo nastrouháme a smícháme se skořicí.
Do mísy (můžeme ji vymazat nebo nemusíme dle typu) naskládáme vrstvu rohlíků, tvarohu, jablek a vrstvu rohlíků. Potřeme vyšlehaným sněhem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi půl hodiny.
Hovězí nudličky se zeleninou a bramborem
Ingredience: hovězí maso zadní, mrkev, cibuli, portské víno, javorový sirup, jarní cibulka, brambory, bílek, sójovou omáčku, rajčata, ledový salát, olivový olej, koření.
Postup: Cibuli a mrkev nakrájíme na kousky a osmažíme na lžíci olivového oleje. Po pěti minutách přilijeme dvě lžíce portského a půl lžičky javorového sirupu. Dusíme.
Maso nakrájíme na nudličky a marinujeme ve lžíci sojové omáčky a ve lžíci portského. Po chvíli jej orestujeme a přidáme bílek.
Brambory uvaříme v páře ve slupce.
Vařenou zeleninu podáváme s nudličkami, brambory a nakrájeným salátem a rajčaty.
Kuskus se zeleninou a pražmou královskou
Ingredience: (4 porce) 300 g kuskusu, sůl, pepř, lžíce olivového oleje, 3 papriky, 3 rajčata, olivy, 4 filety z pražmy královské, mořská sůl
Připravíme si kuskus dle návodu na obalu. Dále nakrájíme papriky, rajčata a olivy. Zeleninu promícháme s kuskusem. Filety z pražmy jen osolíme mořskou solí a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C několik minut. Kuskus pak podáváme s pražmou.
Polníčkový salát s uzeným pstruhem
Ingredience: 400 g uvařených brambor, 3 cibule, 8 rajčat, 4 ks uzeného pstruha, 200 g polníčku, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce slunečnicového oleje, pepř a sůl.
Postup: Brambory, rajčata i cibuli nakrájíme, polníčkový salát natrháme nebo nakrájíme, obereme maso z uzeného pstruha a vše smícháme. Přidáme ocet, olej, sůl a pepř a promícháme. Můžeme podávat.
Karbanátky s bramborovým salátem
Ingredience: brambory, mrkev, sterilovaný okurek, stroužek česneku, jogurt, libové mleté maso, cibule, stroužek česneku, vejce, sůl, pepř, provensálské koření, celer, jablka, jogurt, citron, ořechy.
Postup: vařené oloupané brambory a syrovou nebo vařenou mrkev nastrouháme, přidáme nakrájený okurek a prolisovaný stroužek česneku. Smícháme s jogurtem, lžičkou olivového oleje, dochutíme solí a pepřem.
smícháme libové mleté hovězí a vepřové maso, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, pepř, sůl a provensálské koření. Zpracujeme v těsto a uděláme karbanátky. Smažíme na pánvi bez oleje.
Dále připravíme celerovo-jablečný salát s jogurtem:
nastrouháme jablka a celer v poměru 3:1, přidáme šťávu z citrónu, nasekané ořechy, špetka pepře a vše promícháme s jogurtem. Salát se necháme vychladit.
Vepřo knedlo zelo
Ingredience: (4 porce) 500 g libového vepřového masa, sůl, pepř, hořčice, cibule, 400 g brambor, 100 g hrubé mouky, 100 g celozrnné pšeničné mouky, 50 g rezistentního škrobu, 1 vejce, kysané zelí, cibule, kmín, voda, vinný ocet, sůl
Postup: Maso nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme ho. Na pánví ho prudce nasucho orestujeme. Poté jej potřeme hořčicí a dáme péct do trouby. Dle potřeby přidáme vodu a nakrájenou cibuli.
Brambory uvaříme, oloupeme a nastrouháme. Smícháme je s moukou, se solí a vejcem. Vytvarujeme knedlíky, které dáme vařit do vroucí osolené vody, doku nevyplavou nahoru.
Slijeme vodu ze zelí, okmínujeme, osolíme a chvíli vaříme tak, aby bylo křupavé a nerozvařené. Vodu dáme opatrně, ať jí tam není příliš mnoho. Poté přidáme do zelí lžíci vinného octa.
Můžeme podávat.
Treska na česneku
Ingredience: (2 porce) 2 porce tresky, 3 stroužky česneku, 4 plátky libové slaniny, 280 g brambor, 10 rajčat, čerstvá bazalka, kmín, sůl, citrón, olivový olej
Postup: Tresku potřeme prolisovaným česnekem a posypeme mletým kmínem. Na tresku položíme plátek slaniny, necháme chvíli v lednici odpočinout. Poté pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut.
Brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem.
Rajčata nakrájíme a smícháme s pokrájenou bazalkou, citronovou šťávou a lžičkou olivového oleje.
Pórková polévka s uzeným pstruhem
Ingredience: (4 porce) 2 pórky, 1 000 ml vody, 100 ml smetany (12 %), 100 g uzeného pstruha, 1 citrón, sůl, pepř, pažitka
Postup: Pórek umyjeme a nakrájíme na kolečka silná 1 cm a dáme je vařit se šťávou z citrónu. Poté pórek rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme smetanu, dochutíme pepřem a solí. Každou porci ozdobíme pažitkou a kousky pstruhy.
Další dietní recepty můžete najít na stránce s recepty.
mňa by zaujímalo, či nemáte recepty pre multifunkčnú rúru Wirlpool JT 3..,
ktorú v reláciách propagujete.
Ďakujem