Brokolicová polévka - dietní a lahodný recept
17. 2. 2011 Recepty Oběd PolévkaPřipravte si brokolicovou polévku, kterou si zamilujete. Je velice chutná a recept je opravdu snadný a rychlý. Tato brokolicová polévka se podává ozdobená smetanou a s krutony. Mrkněte se, jak se připravuje.
Ingredience:
1 brokolice (cca 800 g)
1,5 l vody nebo vývaru
1 stroužek česneku
lžíce másla
100 ml šlehačky
muškátový oříšek
sůl
pepř
Postup:
1. Brokolici opláchneme, rozdělíme na růžičky a rovněž nakrájíme košťál.
2. Rozehřejeme máslo, přidáme k němu na kousky nakrájený česnek a kousky košťálu. Chvíli smažíme a poté přilijeme část vývaru (nebo vody) a chvilku dusíme.
3. Pak přidáme zbytek brokolice, zbytek vývaru (nebo vody) a vaříme asi deset minut.
4. Až bude brokolice měkká, odstavíme hrnec z plotýnky a vše rozmixujeme.
5. Do rozmixované polévky přidáme polovinu smetany, dochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.
6. Ještě asi pět minut vaříme. Podle potřeby a chuti dochutíme.
7. Následně každou porci polévky ozdobíme lžičkou smetany a krutony.
Pokud místo vývaru použijeme vodu, je nutné ji dostatečně osolit a opepřit. Chuť jí také mohou dodat různé bylinky.
Jak připravit krutony?
Pečivo (chleba, toastový chléb, rohlíky) lehce namažeme máslem nebo sádlem, posypeme mořskou solí a sušeným česnekem a nakrájíme na kostky. Místo másla nebo sádla je můžeme pokapat olivovým olejem a nakrájíme. Kostky umístíme na plech vyložený pečicím papírem a při teplotě 200 °C pečeme asi 10 minut. Místo pečení je můžete i osmažit, ale v tomto případě se bude jednat spíše o nedietní úpravu.
Vyzkoušejte ji v přístroji Luli Chef Midi.
Krutony se hodí i k dalším polévkám, chutnají dobře s dýňovou polévkou, pórkovou polévkou nebo česnečkou.
Diskuze k článku