Potraviny, které posilují a podporují srdce
13. 10. 2016 Zdraví Rady
Zjistěte, které potraviny mají dobrý vliv na srdce, chrání ho a posilují. Nejedná o nikterak drahé potraviny, jsou běžně dostupné a je nanejvýš vhodné je zařadit do jídelníčku.
Obecně se pro zdravé srdce doporučuje strava bohatá na zeleninu, ovoce, celozrnné potraviny, mléčné výrobky s nižším obsahem tuku, drůbež, ryby a ořechy. Některé potraviny jsou pro srdce velmi zdravé a mají na něj výtečný vliv.

Které potraviny mají dobrý vliv na srdce?
Zjistěte, které potraviny posilují a podporují srdce a rovněž slouží jako prevence kardiovaskulárních nemocí.
Avokádo
Avokádo obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které působí proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Samozřejmě v nich najdeme vitamíny a stopové prvky, také fytochemikálie a vlákninu. Ačkoliv je avokádo tučné, v žádném případě si jej neodpírejte.
Jablka
Jablka obsahují látku, již nazýváme quercetin, který má protizánětlivé účinky a také je prevencí před krevními sraženinami. V jablkách se rovněž nacházejí vitamíny, minerální látky a vláknina.
Listová zelenina
Listová zelenina je bohatá na mnohé vitamíny, minerální látky a vlákninu. Dále je nízkokalorická a velice chutná. Pomáhá chránit tělesné buňky a též slouží k lepšímu pamatování si a podporuje činnost srdce. Vhodné je jíst různé druhy salátů a ty rovnou doplnit i olivovým olejem.
Oves
V ovsu se nachází látka, která se nazývá beta glukan, pomáhá snižovat nejen špatný cholesterol, ale i celkový. Taktéž díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá odstraňovat zácpu a k lepšímu vyměšování. Slouží rovněž jako prevence nemocí srdce.
Červené víno
V červeném víně se nacházejí antioxidanty a resveratrol, které jsou pro zdraví srdce velice prospěšné. Podporuje činnost srdce, chrání cévy, reguluje hladinu cukru v krvi a dokáže toho ještě mnohem víc. Pro jeho účinky je důležité pravidelné pití u žen jedna sklenice denně, u mužů dvě.
Losos
Losos je skvělým zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, které působí jako prevence kardiovaskulárních nemocí, snižují cholesterol a mají protizánětlivé účinky. Kromě lososů se omega-3 nachází i v dalších tučných rybách - sardinky, makrely, sledi atd.

Olivový olej
Olivový olej snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, snižuje také hladinu špatného cholesterolu a posilují imunitu. Dále jsou součástí známé středomořské diety, která je obecně považována za velmi zdravou.
Sója
Sója a produkty ze sóji chrání srdce před infarktem, obzvláště pokud je jíte jako náhradu masa. Snížíte tím příjem nasycených tuků, které se nacházejí v mase a zvýšíte příjem nenasycených mastných kyselin. Na druhou stranu se sója stala potravinou, o níž se vedou poslední dobou spory, zda neškodí na plodnost.
Rajčata
Rajčata obsahují lykopen, který pomáhá chránit srdce, slouží jako prevence mrtvice a snižuje hladinu cholesterolu. Tuto látku obsahují také zpracovaná rajčata, můžete si dosyta užívat omáček, které jsou připraveny z čerstvých rajčat.
Vlašské ořechy
Vlašské ořechy jsou cenné pro svůj obsah omega-3 mastných kyselin, obsahují také vitamín E, C a vitamíny skupiny B. Jedná se o skvělou prevenci kardiovaskulárních chorob, snižují také špatný cholesterol v krvi a snižují vysoký krevní tlak.
Celá zrna
Celá zrna, která se nacházejí v celozrnných výrobcích, obsahují mnoho vitamínů, stopových prvků a vlákninu. Mají dobrý vliv na srdce a pomáhají snižovat v krvi špatný cholesterol a triglyceridy. Časté zařazování celozrnných výrobků má velice pozitivní vliv na zdraví.