Potraviny na koncentraci, paměť a lepší funkce mozku
6. 6. 2023 Zajímavosti Zdravý stylProblémy s koncentrací, nesloužící paměť, pomalé učení a další kognitivní funkce jsou mimo jiné ovlivněny stravou. Pokud na sobě poznáváte, že váš mozek neslouží, jak by měl, zaměřte se na stravu.
Samozřejmě, že kognitivní funkce ovlivňují i další faktory jako věk, nemoci, životní styl, zájem nebo nezájem o svět. My se ale podíváme na stravu, která je důležitá pro soustředění, udržení pozornosti a třeba paměť.
Potraviny pro lepší funkce mozku
Ryby
Tučné ryby jako losos, sardinky nebo tuňák obsahují významné množství omega-3 nenasycených mastných kyselin. Ty pomáhají na učení, paměť, koncentraci a obecně kognitivní funkce. Chrání nervy a působí proti špatné náladě. Pravidelná konzumace ryb je důležitá pro zdraví mozku.
Nezapomínejte rovněž na mořské plody a tresčí játra, která patří mezi jeden z nejlepších zdrojů omega kyselin a vitamínů A, D a K. Zároveň ale patří játra z tresky mezi často stahované potraviny kvůli obsahu škodlivých látek.
Ořechy
Ořechy jsou zásobárnou zdravých tuků, stopových prvků a vitamínů. Obzvláště významné jsou vlašské ořechy, které tak trochu připomínají svým vzhledem mozek. Obsahují vitamíny skupiny B, omega-3 nenasycené mastné kyseliny a množství aminokyselin.
Vlašáky mají vliv na soustředěnost, zlepšují paměť a obecně činnost mozku. Je to taková dobrá výživa pro mozek. K tomu mají taktéž další pozitivní účinky na zdraví.
Dále nezapomínejte na další ořechy (kešu, pekanové) nebo mandle, které obsahují značné množství vitamínu E a D, vápníku a hořčíku. K tomu pomáhají zlepšit mozkové funkce a chránit před oxidačním stresem.
Káva
V kávě se nacházejí antioxidanty a kofein, který působí na mozek pozitivně. Káva pomáhá zvýšit energii, zlepšit koncentraci i náladu. V mnohých studiích je pití kávy považováno jako prevence různých nemocí. Káva má hodně účinků na zdraví.
Většinou nestačí jedno kafe denně, ale rovnou několik za den. Vybírejte si kvalitní kávu, nejlépe bez mléka (smetany) a cukru.
Zelený čaj
V zeleném čaji se nachází kofein, katechiny, antioxidanty, L-theanin a mnoho dalších prospěšných látek. Vylepšuje náladu, podporuje soustředěnost, schopnost učit se, zlepšuje paměť i dodává energii.
Důležité je vybrat si kvalitní zelený čaj. Pro svůj obsah látek je nejvíce ceněn matcha čaj. Jedná se o rozemletý čaj na prášek, který zcela vypijete.
Čokoláda
V čokoláda obsahuje kofein, flavonoidy a antioxidanty. Pomáhá zlepšit paměť a má vliv na zlepšení nálady, protože má vliv na uvolňování serotoninu - hormonu štěstí.
V tomto případě je vhodné jíst hořkou čokoládu s obsahem kakaa nad 70 %. Mléčná čokoláda, bílá čokoláda nebo různé čokolády s náplní nemají žádný efekt, ty můžete rovnou z jídelníčku vyřadit.
Avokádo
Avokádo je ovoce plné zdravých tuků, minerálních látek (hořčík, draslík, měď, zinek) a vitamínů (C, K, E, skup. B). Obsahuje i cholin. Má vliv na psychické zdraví, podporuje činnost mozku a mentální schopnosti.
Borůvky
Borůvky patří mezi superpotraviny, které rostou přímo u nás. Nacházejí se v nich důležité látky jako vitamíny skupiny B, vitamín A, C, E, K, stopové prvky, karoteny, antokyany, taniny, flavonoidy, organické kyseliny atd.
Pozitivně působí na zrak, diabetes, imunitní systém, mají protizánětlivé účinky a působí na mozkové funkce. Pomáhají na paměť, regeneraci buněk a slouží jako prevence některých nemocí.
Dýňová semínka
Dýňová semínka obsahují velké množství zinku, mědi, železa, hořčíku, omega-3 nenasycených mastných kyselin a dalších látek. Pozitivně působí na nervovou soustavu, regeneraci buněk, zkvalitnění spánku i na trávení.
Kurkuma
Kurkuma je indické koření výrazně žluté barvy s různými benefity. Má protizánětlivé účinky, pomáhá bojovat s volnými radikály a příznivě působí na klouby a chrupavky.
Má významný vliv na mozkovou činnost. Pomáhá zlepšit paměť, zmírnit projevy deprese a dokonce pomáhá k růstu buněk v mozku. Za vše může látka kurkumin, kterou kurkuma obsahuje.
Brokolice
V brokolici se nachází rozmanitá paleta živin. Je bohatá na vitamíny (C, E, K, vitamíny skup. B), minerály (draslík, vápník, hořčík) a cholin. Má vliv na zlepšení paměti a koncentrace. Podívejte se na recepty s brokolicí.
Listová zelenina
Zelí, různé saláty nebo špenát obsahují řadu látek, které jsou potřebné pro celé tělo, mozek nevyjímaje. Díky pravidelnému příjmu můžete oddálit oslabení mozkových funkcí. Vsaďte na pestrý výběr salátů a listové zeleniny obecně, ať přijímáte různé cenné látky.
Vejce
Vejce nám dodávají jak kvalitní bílkoviny, tak kvalitní tuky. Ve žloutku se nacházejí tuky, vitamíny skupiny B, vitamín D a E. K tomu i mnoho stopových prvků. Složení vajec je ovlivněno krmivem slepic. Slepice žijící ve volné přírodě snášejí kvalitnější (výživnější) vejce než ty, které jsou zavřené v halách.
Vitamín C
Potraviny s vyšším obsahem vitamínu C a antioxidantů pomáhají chránit buňky před oxidačním stresem. Na vitamín C jsou bohaté papriky, brokolice, rakytník, kiwi, citrusy atd. Podívejte se, kde všude najdete vitamín C.
Čemu se vyhnout?
Pokud máte problém soustředit se, často zapomínáte nebo nedokážete si vzpomenout na banální záležitosti, možná může vězet zakopaný pes právě ve vaší stravě a životním stylu.
Jíte sladkosti, pochutiny, smažená jídla, polotovary, fastfood a podobně? K tomu pijete sladké nápoje a alkohol? Asi uznáte, že se zrovna nejedná o výživnou stravu, která by vám něco dala. Snažte se ji co nejvíce omezit a vybírejte si zdravé suroviny a vařte si poctivá jídla.
Zajisté se budete cítit lépe a rovněž vaše mysl bude správně fungovat. Stačí udělat jen tuto nepatrnou změnu ve stravování.
K tomu připojte pohyb, přestaňte se stresovat, čtěte si knížky, naučte se něco nového a luštěte křížovky. Udržte mozek co nejdéle fit.