Zásadotvorné potraviny a jejich seznam
11. 7. 2015 Zdravý styl TipyPoslední dobou je často diskutovaným tématem překyselení organismu, přičemž lidé jedí více kyselinotvorných potravin místo zásadotvorných, stresují se, chybí jim pohyb, málo pobývají na čerstvém vzduchu atd. Právě na překyselený organismus má největší vliv naše strava, kterou dobrovolně přijímáme, aniž si uvědomujeme, co všechno vlastně jíme.
Běžná strava v Česku se skládá hlavně z masa, uzenin, velkého množství pečiva, mléčných výrobků a něco málo ovoce a zeleniny. Takováto strava je typická pro překyselení organismu a následných problémů. Přitom by stačilo zařadit do jídelníčku více zásadotvorných potravin na úkor těch kyselinotvorných, rázem by to organismu pomohlo. Vy se budete cítit lépe a tělo vám za odkyselení poděkuje.
Kyselinotvorné neboli kyselé potraviny - do této skupiny se řadí maso, uzeniny, mléčné výrobky, cukr, bílá mouka, alkohol, káva, fastfood, luštěniny, ryby, ocet atd. Vesměs se jedná o rafinované a živočišné produkty s některými výjimkami. Tyto potraviny mají pH menší než 7.0. Mělo by se jich jíst málo a to do 40 % denní stravy.
Zásadotvorné neboli zásadité potraviny, zahrnují většinou zeleninu, některé oleje, ovoce, kysané mléčné výrobky, celozrnné potraviny atd. Potraviny mají pH vyšší než 7.0 a měli bychom jich sníst až 60 % z naší denní stravy. Pokud je někdo nemocný, tak by se poměr měl zvýšit až k 80 %. Hlavním důvodem, proč jíst zásadotvorné potraviny, je ten, že sníží možnost, aby v těle mohly vzniknout nemoci. Které potraviny jsou které zjistíte, při pohledu na seznam nebo na tabulku.
Seznam zásadotvorných potravin
Slabě zásadité: med, surový cukr, banány, třešně, broskve, ananas, maliny, borůvky, avokádo, mrkev, rajčata, lilek, kukuřice, houby, zelí, hrášek, olivy, tofu, brambory se slupkou, kaštany, amarant, quinoa, jáhly, divoká rýže, sojové mléko, kozí mléko, zázvorový čaj
Mírně zásadité: javorový sirup, rýžový sirup, datle, fíky, meloun, kiwi, rozinky, borůvky, jablka, hruška, zelené fazolky, červená řepa, celer, hlávkový salát, cuketa, sladké brambory, květák, karob, mandle, lněný olej, naklíčené obiloviny a luštěniny, mateřské mléko, zelený čaj
Silně zásadité: listy stévie, citron, limetka, grep, mango, papája, chřest, cibule, česnek, petržel, špenát, brokolice, bylinky, zeleninové džusy, olivový olej, himalájská sůl, bylinkové čaje, voda s citronem, mladý ječmen
Potraviny zásaditého charakteru pocházejí z přírody a většinou nejsou nijak upravovány.
Další zajímavou kategorií jsou neutrální nebo také mírně kyselé potraviny, které se často prolínají s kategorií slabě zásaditých. Mezi ně patří: melasa, švestky, ovocné šťávy, fazole, cizrna, vařený špenát, dýňová a slunečnicová semínka, řepkový a slunečnicový olej, tmavá rýže, celozrnný chléb, čaj, treska, zvěřina, vejce, máslo, jogurt, cottage atd.
Abyste měli co nejlepší zdraví, konzumujte co nejvíce zásaditých potravin, které jsou zdravé a pro tělo prospěšné. Kyselinotvorné potraviny považujte pouze za doplněk a neberte je jako hlavní složky pro svůj jídelníček.